Zakwas żytni

Odkrywamy przed Wami tajniki IDEALNEGO ZAKWASU ŻYTNIEGO! Przygotowanie go nie jest tak trudne, jak wielu się wydaje! Przygotowanie zakwasu żytniego przebiega etapami tak aby można było wytworzyć jak najwięcej trwałych kultur bakteryjnych. Im starszy zakwas tym silniejsze i bardziej odporne kultury bakteryjne. To jest przepis na początek pięknej historii jaka jest chleb.

Zakwas typu poolish

Zakwas typu poolish to podstawa wypieku dobrego chleba na zakwasie pszennym. Podrzucamy sprawdzony przepis!

Zakwas do chleba levain

Czy wiecie, że oprócz zakwasów żytnich i pszennych przygotowuje się także zakwasy z wykorzystaniem obu mąk? Podrzucamy sprawdzony patent na zakwas pszenno-żytni oraz super przepis na chleb z jego wykorzystaniem. I to nie byle jaki, bo chleb levain!

Jesienne pęczotto


Cebularz na zakwasie typu poolish


Miodowy paluch z makiem


Drożdzówki z serem i powidłami


Cynamonki


Słodki zawijas z serem i powidłami truskawkowymi


Chleb żytni ze słonecznikiem


Chleb sznytkowy


Bułki maślane na rozczynie drożdzowym


Bułki kukurydziane na ostro


Briosz maślana


Chleb żytni ze śliwką suszoną


Chleb żytni z żurawiną


Chleb żytni z orzechami włoskimi


Chleb żytni z orzechami laskowymi


Chleb żytni z migdałami


Chleb żytni z dynią


Chleb żytni z czarnuszką i chilli


Tabule w stylu polskim